Zakaj ime Lotus yoga?

Lotus yoga je ime izpeljano iz angleške različice imena rastline lotos (lotus), ki je znan ne samo po svoji lepoti, ampak tudi po svoji zanimivi simboliki. Predstavlja ogromno lastnosti s katerimi se lahko poistovetim in tudi zaradi tega je “moja joga” dobila ime po tej čudoviti rastlini. Je pa prva navezava v mojih mislih na lotos nastala tudi zato, ker je sestavljena iz 2,5 črk mojega priimka 🙂 

Lotos je simbol za veliko stvari. Najbolj znan je kot simbol lepote in čistosti.

S filozofske perspektive je lotos pomenljiva prispodoba človeškega življenja. Predstavlja življenjski cikel in celotno človeško stanje življenja, smrti in ponovnega rojstva. Raste v blatni in muljasti vodi, njegov cvet pa sega nad vodno gladino. Voda predstavlja posvetno iluzijo (majo), lotosovi cvetovi pa nas, ljudi. Tako kot lotos, ki ima korenine na dnu jezera, predstavlja svet gojišče, iz katerega živimo in rastemo. Naša zavest pa je odločena, da se dvigne nad motni predel prevar v jasno in Božansko obzorje. Izvrstna rastlina nam pokaže, da lahko lepota in moč obstajajo kjerkoli, tudi na najbolj grdih mestih. Odpirajoči lotosov cvet predstavlja razvoj zavesti in prebujanje modrost v nas. Kot tak je pomen lotosovega cveta povezan tudi z notranjo močjo, voljo, pogumom, namenom, dolgoživostjo, optimizmom, čistostjo, razsvetljenjem in ponovnim rojstvom. 

V nekaterih kulturah in tradicijah, kot sta budizem in hinduizem, je cvet lotosa postal močan duhovni simbol, povezan s srečo in blaginjo. 

V budizmu je cvet lotosa eden izmed osmih ugodnih simbolov in je ena najpomembnejših podob religije, ko gre za vero. Lotos je simbol čistosti telesa, govora in uma, saj korenine v blatu cvetijo na dolgih pecljih, kot da plavajo nad blatnimi vodami navezanosti in želje. Prav tako je simbolična nenavezanost, saj kapljice vode zlahka zdrsnejo z njenih venčnih listov. Ker korenine rože segajo globoko v blato mračnega ribnika in cvet cveti nad površino, to simbolizira verovanje religije, kako duša raste skozi materializem (blato) skozi vodo (izkušnja) in raste v sonce nad površino (razsvetljenje). In čeprav je veliko drugih cvetov, ki cvetijo nad vodo, je lotosov cvet edini, ki se običajno dvigne 12 centimetrov, kar simbolizira moč. Lotosova roža je povezana tudi s številnimi budističnimi božanstvi in ​​jo vidimo z veličastno rožo – bodisi sedi na eni bodisi jo drži v dlaneh. Za budiste je tako cvet lotosa ena najsvetejših rož. Ne samo to, zanje ta cvet pomeni čistost in tudi božanskost.

Hindujski bog Brahma

V hinduizmu je lotosov cvet povezan s plodnostjo, lepoto, večnostjo in blaginjo. Hindujci verjamejo, da je cvet lotosa popoln prikaz neuklonljive volje, da lahko lepo cvetijo v zelo blatnih vodah. Dva od treh najpomembnejših bogov hindujske tradicije sta ponazorjena z lotosovim cvetom na njih. Na primer, za boga Brahmo je znano, da se je rodil iz orjaškega lotosovega cvetja.. Poleg tega predstavlja, da je pot do popolnega razsvetljenja ločitev od materialnih stvari, ki jih predstavlja blato. Hindujci verjamejo, da zaprt lotosov cvet predstavlja zloženo dušo, medtem ko odprti predstavlja odprtost za božansko resnico. 

V starodavnem Egiptu so duhovni nauki trdili, da lotos predstavlja sonce in s tem ustvarjanje in ponovno rojstvo. To je izhajalo iz načina, kako lotosov cvet ponoči zapre svoje cvetne liste in se potopi pod vodo, da se ob zori dvignejo in ponovno odprejo cvetni listi. Tako je bilo rečeno, da je lotus rodil sonce.

Kronska čakra (Sahasrara chakra)

Ne glede na vero, je cvet lotosa za mnoge močan simbol in vedno več ljudi opaža močno povezavo s to rožo. Tako ni presenečenje, zakaj lotosov cvet zaseda najvišji del sistema čaker. Je simbol kronske čakre, razsvetljenja, središče duhovne zavesti in človeškega zavedanja. Znane tudi kot Sahasrara čakra, kar pomeni 1000 cvetnih listov lotosovega cveta.

V jogijski fizični praksi najdemo tudi telesni položaj oz. asano imenovano Lotos (Padmasana v Sanskrtu) In čeprav se koncept Padmasane zdi preprost, velja za napredno pozo do katere lahko po navadi pridemo šele z dolgoletno prakso. Poenostavljeno povedano v položaju lotosa sedimo s prekrižanima nogama z navpično vzravnano hrbtenico in stopali na stegnih, zaradi česar je idealna za meditacijo in koncentracijo.

Položaj lotosa (Padmasana)
Lotos mudra (Padmasana mudra)

Obstaja pa še en položaj lotosa v jogi in sicer gesta dlani z imenom Lotos mudra (Padma Mudra). To izvedemo tako, da dlani sklenemo skupaj, dvignemo prste navzgor in s tem položajem ponazorimo cvetoč lotos. Ta mudra nas poveže z našo četrto čakro (ali srčno čakro, anāhato v sanskrtu), ki prebiva v našem srcu in okoli njega. Padma Mudra naj bi aktivirala srčno čakro, ki vzbuja empatijo, hvaležnost in brezpogojno ljubezen. Ne glede na to, ali lotos mudro vključite v svojo meditacijo ali vadbo asan, boste prebudili energije srca in ugotovili, da je s takšnim zavedanjem vse mogoče.

Hvala za branje 😉

Namaste.

Katja Tuš


Vir:

Swami Maheshwarananda, P. (2002). Skrite moči v človeku, Čakre in kundalini. Novo mesto: DNM d.o.o.

Govinda, K. (2003). Atlas čaker, Pot k zdravju in duhovni rasti. Maribor: MA-TISK, d.d.

https://inspiremetals.com/2016/11/10/the-lotus-flower-a-flower-with-meaning/

https://farmfoodfamily.com/lotus-flower-meaning

https://www.color-meanings.com/crown-chakra-the-seventh-chakra/