SUKHASANA

Že tisočletja ljudje po vsem svetu sedijo na tleh v položajih s prekrižanimi nogami kot je Sukhasana (enostaven sedeč položaj). Čeprav je ta sedeča drža videti preprosta in celo običajna, ko jo izvajate z jasnim namenom, ima Sukhasana moč, da vas povleče globoko vase, vas popelje v meditativno stanje in razkrije neizmerno veselje, ki je prisotno v vašem srcu. A Sukhasana ni za vse le enostaven sedeč položaj.

Sukhasana ima celotno notranje življenje, ki ga boste odkrili s prakso. Dobro usklajena Sukhasana ustvarja pogoje za sproščeno, a budno stanje v telesu in umu. Prvi izziv za poravnavo tega položaja je sedeti s sproščenimi nogami, medtem ko dvignete in podaljšate hrbtenico ter odprete prsni koš. Med izvajanjem položaja boste naredili veliko majhnih prilagoditev, da enakomerno porazdelite svojo težo po sedalnih kosteh, da uravnotežite ramena neposredno nad boki in poravnate glavo na hrbtenici. To zahteva presenetljivo veliko moč jedra, zato bo redna se vadba okrepila celoten del vašega trupa – spredaj, ob straneh in zadaj. Ko naredite vse te majhne prilagoditve, usmerjene v iztegovanje hrbtenice, se bo vaša pozornost postopoma usmerila navznoter, proti vašemu srcu, kar vam bo omogočilo udobno sedenje, fizično ravnovesje in duševno umirjenost.

Kljub svojemu imenu se Sukhasana mnogim ljudem ne zdi vedno lahka. Navajeni smo sedeti na stolih kar nas spodbudi, da se nagnemo nazaj in upognemo v trupu, kar slabi trebušne in hrbtne mišice. Ko preidemo na sedenje na tleh, nam je ponavadi težko sedeti pokončno, še posebej, če imate zategnjene boke, poškodbo kolen ali bolečine v spodnjem delu hrbta. Če pa se položaju izvajate z ustrezno podporo, se lahko naučite držati pokonci brez stola, na katerega bi se lahko naslonili. Dvig medenice s sedenjem na zloženih odeji vam bo omogočilo, da postopno sprostite in odprete boke, medtem ko dvignete in podaljšate hrbtenico.

Če želite v Sukhasani doseči celotno dolžino hrbtenice, morate najprej osvojiti osnove položaja. Bodite pozorni na položaj vaše medenice: Ali se nagibate k pogrezanju nazaj skozi boke in križ? Ali pa naravno nagnete medenico naprej, trebuh pa pade naprej? Namesto tega uravnotežite položaj na sredini sedalnih kosti, da postavite medenico tako, da se križnica premakne navznoter, trebuh pa se dvigne navznoter in navzgor.

Ko najdete stabilnost na sedalnih kosteh, osredotočite svojo pozornost na zgornji del telesa. Pomemben cilj vašega dela v Sukhasani je podpirati lahkotno dihanje. Če želite, da se zgornji del prsnega koša razširi v Sukhasani, zložite dlani skupaj na sredini prsnega koša in razširite ključne kosti. To učvrsti zunanje lopatice in mišice zgornjega dela hrbta ter tako spodbudi zgornji del hrbtenice, da se premakne navznoter. Podaljšanje stranic trupa vam bo pomagalo tudi razširiti prsni koš in poglobiti dih. Vadite iskanje dolžine tako, da prepletete prste in iztegnete roke nad glavo. Aktivno dvignite prsni koš in občutite raztezanje mišic med rebri. Poskusite ohraniti to dolžino tudi potem, ko spustite roke.

Nazadnje se mora zadnji del prsnega koša razširiti in razširiti v Sukhasani. Enostaven način, da to vadite, je tako, da se upognete naprej z iztegnjenimi rokami na blokih. Ko podaljšujete hrbtenico naprej, začutite, da se zadnji del vašega prsnega koša širi. Ohranite to ekspanzivnost, ko sedite pokonci v Sukhasani in opazujete, kako se celotno prsno kletko prosto premika z vašim dihom.

Čeprav se najpogosteje prevaja kot »enostavno« ali »udobno«, lahko beseda sukha pomeni tudi »srečen« ali »vesel«. To ime je opomin na prirojeno veselje, ki je v vas. V svoji vadbi joge, ko zaznate stabilnost v svojem telesu ter lahkotnost in ekspanzivnost v svojem dihanju, lahko zaznate to veselje. V teh trenutkih opazite, da svojega telesa, uma in diha ne doživljate več kot ločene dele; namesto tega so se vsi trije združili in tvoje srce je lahkotno in svobodno v tvojih prsih.

Enostavnost delovanja

Pri jogi, vlagate trud v to, da ostanete povezani s tistim delom sebe, ki je prirojeno vesel in sproščen. Ko se naučite delovati na ta način, tako na blazini kot brez nje, se lahko spretno prebijate skozi življenje brez panike ali strahu.

Kako prilagoditi položaj?

Za pravilnejšo izvedno položaja, so potrebne modifikacije, ki so lahko sledeče:

  • Za podporo bokom: sedite na zloženo odejo ali dve, tako da so kolena v višini ali pod boki. Razširite kolena, da bodo vaši boki več prostora.
  • Za lajšanje bolečin v kolenih: Zvijte nogavice in jih položite za notranji del kolen, preden prekrižate golenice. Ali pa podprite kolena z odejo na vsaki strani spodaj.
  • Za olajšanje napetosti v spodnjem dela hrbta: Če se vaš spodnji del hrbta utrudi, poskusite sedeti s hrbtom ob steno in ga podpirati z blazino.
  • Za sprostitev napetih ramen: prepletite prste in iztegnite roke nad glavo. Ponovite večkrat, da sprostite morebitno zadržano napetost v vratu in ramenih.

Elementi prakse

Tudi če niste izkušeni v meditaciji, se v Sukhasani naučite udobno sedeti in to je začetek meditacije. Tako sedenje na začetku in koncu vadbe ustvari pozitiven in nepozaben vtis na vaše telo in um. Opazili boste subtilen in sladek premik od svojega aktivnega ali celo raztresenega uma k osredotočenemu in osredotočenemu meditativnemu umu. Ko vzpostavite svojo držo in poravnavo, usmerite pozornost na svoj dih in subtilne občutke v telesu. Začnite tako, da sprostite napetost na obrazu, tako da zmehčate mišice okoli oči, čeljusti ter ust in jezika. Če se naučite zaznati ta manjša notranja gibanja, lahko izboljšate vašo sposobnost, da se sprostite v meditaciji.

Vir:

https://www.yogajournal.com/poses/easy-pose/

https://www.yogabasics.com/asana/easy-pose/