Hatha joga

Je moderna oblika joge in tudi nekako najbolj razširjena oblika joge na zahodu. Doseči skuša ravnovesje med umom, telesom in duhom. Uči nas sproščati bolj subtilne duhovne elemente uma s pomočjo fizičnih položajev ali asanami, dihanjem in meditacijo.

Hatha je malo počasnejša in spodbuja učence, da se osredotočijo na pravilno poravnavo in obliko položaja, ki ga povežejo in uskladijo z dihanjem. Kljub temu, da je počasnejša od vinyasa joge, ne pomeni, da je fizično manj zahtevna. V vsakem položaju se ostaja po več dihov.

KRATEK OPIS URE

Na začetku najprej izvajamo različne dihalne tehnike, sledi izbrano zaporedje raznovrstnih jogijskih položajev s povdarkom na pravilni izvedbi v katerih ostajamo 3-5 dihov. S pomočjo pripomočkov kot so odeja, bolster in kvader zagotovimo, da lahko vsak jogist položaj izvede glede na svoje jogijsko predznanje. Na ta načim prebudimo celotno telo in um. Za zaključek se ponavadi prepustimo še 5-10-minutnemu sproščanju ali vodeni meditaciji ob prijetni glasbi in vonju čudovitih eteričnih olj, ki še poglabljajo občutek sproščenosti in pozitivne naravnanosti.

Primerno za vse nivoje jogistov. Predhodne izkušnje niso potrebne.

LOKACIJA IN URNIK

  • Celje: skupinska joga TOREK ob 18:00 (zbiramo prijave za junij, začetek 11. 6. 2019, 25 €)
  • Maribor: skupinska joga PETEK ob 19:00 (zbiramo prijave za junij, začetek 14.6.2019, 25 €)
  • pri vas doma na območju Celja ali Maribora (individualna joga)

Napotki za vadbo joge


Več o hatha jogi

Hatha joga je sistem joge, ki ga je uvedel Yogi Swatmarama, jogijski mojster v 15. stoletju v Indiji. Beseda »hatha« izhaja iz sanskrtskih izrazov »ha«, kar pomeni »sonce« in »tha«, kar pomeni »luna«. Tako je Hatha joga znana kot veja joge, ki združuje pare nasprotij, ki se nanašajo na pozitivne (sončne) in negativne (lune) tokove v sistemu.